martes, 21 de abril de 2015

Número de supercivilitzacions: zero

La primera exploració de 100.000 galàxies no revela signes d'intel·ligències molt avançades


El físic Enrico Fermi, després de fer un ràpid càlcul mental sobre l'enormitat del cosmos i la velocitat de l'avanç tecnològic, va afirmar que ja hauríem de conèixer les civilitzacions avançades. Per això va començar un projecte que consistia en la primera exploració sistemàtica de 100.000 galàxies a la recerca de les petjades que es podria esperar d'una supercivilizació extraterrestre. El resultat ha estat el següent: zero.

Els resultats negatius són el malson de qualsevol científic -en general ni tan sols es publiquen, però la veritat és que són vitals en el desenvolupament de moltes investigacions: si els experiments estan ben fets, indiquen que la teva hipòtesi està errant el tir o que el teu mètode de detecció és inadequat. Si en el nou estudi no apareix cap supercivilizació, el primer que cal preguntar-se és: què entenen els investigadors per una supercivilizació?

"La idea", explica el director de l'experiment, l'astrofísic Jason Wright, de la universitat estatal de Pennsilvània (Penn State), "és que, si una galàxia sencera hauria estat colonitzada per una civilització avançada, l'energia produïda per les seves tecnologies seria detectable en l'espectre infraroig mitjà". Aquesta és la freqüència que delata la inevitable dissipació de calor que produeix tota tecnologia.

Imposar a una supercivilizació el tipus de radiació que ha d'emetre la seva tecnologia sembla pretensiós en grau màxim, però la hipòtesi es basa en arguments físics respectables. Segons una classificació inventada fa mig segle per l'astrònom rus Nikolai Kardashev, i no impopular entre els seus col·legues, les civilitzacions haurien d'evolucionar en una escala d'un a tres: Les de tipus 1 usen l'energia del seu planeta; les de tipus 2 utilitzen la de la seva estrella; i les de tipus 3 aprofiten la de totes les estrelles de la seva galàxia. En el fons, el grau d'evolució d'una espècie intel·ligent, com el d'una comunitat de veïns, es mesura pel seu aprofitament de l'energia solar.


Entre les 100.000 galàxies examinades pel telescopi espacial Wise, els investigadors han trobat unes 50 que, en efecte, emeten més radiació infraroja del que és habitual. Però no són prou: totes elles poden interpretar-se en termes de processos astrofísics naturals, com la formació d'estrelles. Res realment prometedor. O en paraules de Wright: "Cap d'aquestes 100.000 galàxies està àmpliament poblada per una civilització extraterrestre que utilitzi la major part de l'energia estel·lar de la seva galàxia".

Feu clic aquí per veure la notícia 

No hay comentarios:

Publicar un comentario