domingo, 15 de marzo de 2015

¿Per què la Lluna s'està allunyant de la Terra?



Avui, el satèl•lit de la Terra està 18 vegades més lluny que quan es va formar, fa 4.500 milions d'anys.



Sense la Lluna, el nostre planeta seria impossible de conèixer. Els mars amb prou feines tindrien marees, els dies tindrien una altra durada i nosaltres podríem no estar aquí, segons assenyalen alguns científics que consideren que la Lluna va ser crítica per a l'inici de la vida al nostre planeta.

Però com ens afecta el seu allunyament i a quin ritme succeeix?

La Lluna, segons explica la investigadora Margaret Ebunoluwa Aderin-Pocock, del departament de Ciència i Tecnologia del University College de Londres, s'està distanciant de la Terra a raó de 3,78 centímetres per any, informa BBC Món.
I gràcies als allunatges del programa Apol•lo de la NASA que van tenir lloc entre 1969 i 1972 podem mesurar aquesta distància amb una precisió sorprenent. En tres de les missions, els astronautes van deixar en el satèl•lit unitats retrorreflectants repletes de petits miralls.
Des d'aquest moment, els astrònoms han estat llançant rajos làser cap a elles pera portar un registre exacte d'en quant s'està allunyant. "Enviem prop de 100 quatretrilions de fotons amb cada pols làser. Si tenim sort, per cada pols que enviem torna (a la Terra) un fotó", explica Russet McMilllan, científica de l'observatori astronòmic Apatxe Point Observatory (APO, per les seves sigles en anglès) situat en la Serra del Sagrament, en Nou Mèxic, Estats Units.

Per què?

Aquest allunyament es deu al fet que la fricció entre la superfície de la Terra i l'enorme massa d'aigua que està sobre ella fa que, amb el temps, la Terra giri una mica més lentament sobre el seu eix. Per cada acció hi ha una reacció igual i contrària. Aquesta és la tercera llei de Newton. La Terra i la Lluna estan unides per una sort d'abraçada gravitacional. Llavors, a mesura que el moviment de la Terra es ralenteix, s'accelera el de la Lluna. I, quan alguna cosa que està en òrbita s'accelera, aquesta acceleració ho empeny cap a fora.



Efectes

El que la Lluna s'allunyi afecta al nostre planeta de diverses maneres. Per començar, a mesura que la Terra gira més lentament, els dies es tornen més llargs. Ja estan tornant-se més llargs a raó de dos mil•lisegons cada cent anys. D'altra banda, els hiverns seran molt més freds i els estius molt més càlids. Això pot tenir un efecte devastador sobre la Terra ja que els animals tendeixen a adaptar-se a un tipus de clima però no a extrems. I si la força de gravetat de la Lluna es torna més lleu, les marees a la Terra ja no seran tan marcades. Però, fins i tot sense la Lluna, existirien les marees, encara que lleus, per l'efecte del Sol.

No obstant això, cap d'aquestes conseqüències hauria de preocupar-nos: els canvis són massa subtils perquè puguem ser testimonis d'ells. La Lluna mai s'escaparà de la Terra. Fins i tot, si la Terra continués ralentint-se, girarà a la mateixa velocitat a la qual orbita la Lluna. En aquest moment, la Terra i la Lluna arribaran a un equilibri i la Lluna deixaria d'allunyar-se.

Però, molt abans que això ocorri, el Sol s'expandirà fins a convertir-se en un gegant vermell i s'empassaria en el procés a la Terra i el seu satèl•lit. Dit això, no fa mancada preocupar-nos, encara falten prop de cinc mil milions d'anys per a aquesta eventualitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario