viernes, 6 de marzo de 2015

Descobriment del forat negre més gran i brillant de l'Univers primitiu

Recentment s'ha descobert un quàsar, una massa de matèria accelerada per un forat negre supermassiu que hi ha al seu centre. Fa uns 12.800 milions d'anys, l'univers era il·luminat per un far 420 bilions de vegades més luminós que el Sol i 12.000 milionsde vegades la massa que aquest. El far era l'origen d'un descomunal forat negre. Part de la matèria del quàsar és engolida i una altra escapa en un flux de partícules que es mouen a gairebé la velocitat de la llum. Aquest procés produeix una potent llum que converteix als quàsars en els objectes més lluminosos de l'univers. Fins ara es coneixen 40 amb més de 12.700 milions d'anys. 

"Aquest quàsar és únic, com si fos el far més potent en l'Univers llunyà, la seva llum ens ajudarà a explorar millor l'Univers actual", ha dit Xue-Bing Wu, astrònom de la Universitat de Pekín (Xina) i co descobridor de l'objecte.


La troballa és important per entendre l'origen de les galàxies, incloses aquestes en les quals es donen condicions necessàries per a la vida, com la Via Làctia. Es pensa que totes tenen un gran forat negre al seu centre i també que en els seus orígens van poder albergar unquàsar actiu com el descobert en l'actual estudi, publicat avui en la revista Nature.




No hay comentarios:

Publicar un comentario