domingo, 15 de marzo de 2015

La NASA confirma l'existència d'un planeta amb quatre sols

El sistema 30 Arietis, descobert al 2009, es creia un sistema triple. Recents observacions han demostrat que l'envolten quatre estrelles.

La quarta estrella “mare” d'un exoplaneta | Foto : Karen Teramura, UH Ifa

Si existís vida al planeta del sistema 30 Arietis (30 Ari), els seus habitants podrien gaudir d'un ocàs quàdruple. Fins ara es pensava que l'enorme cos gasós, que té 10 vegades la massa de Júpiter, estava envoltat per tres sols. Científics de la NASA han descobert recentment un quart astre.

30 Ari va ser observat per primera vegada al 2009 i es localitza en la constel·lació d'Àries, a 136 anys llum de la Terra. Està format al la seva vegada per dos conjunts dobles: 30 Ari A es composa de dos petits astres que giren un al voltant de l'altre i 30 Ari B, d'un planeta i un altre parell d'estrelles. Una d'aquestes últimes constitueix el nou descobriment dels investigadors de l'Observatori Palomar de Sant Diego.

Es tracta del segon sistema quàdruple conegut. El primer, KIC 4862625, va ser trobat en 2013 per un grup de científics aficionats que analitzaven les dades públiques de la missió Kepler de la NASA. La nova troballa suggereix que aquest tipus d'agrupació és més freqüent en l'univers del que es pensava.

L'objectiu dels experts responsables del descobriment és comprendre l'efecte que produeixen diverses estrelles mare en els planetes joves. Sostenen que les brillants companyes de viatge podrien influir en les òrbites dels cossos a causa de l'atracció per gravetat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario